Range med Top Tracer och puttinggreen öppen.
Receptionen öppen 8:30-16 måndag till fredag

Öppning 2022-06-04

Öppning 2022-06-04

Öppning 2022-06-04

2017 startade de första samtalen kring en långsiktig utveckling av banan. 5 år senare så är det så dags att få spela resultatet av allt arbete som klubbens personal och frivilliga lagt ner under dessa år. Allt är som ni vet inte klart men det flrsta viktiga steget har vi nu tagit med de största förändringarna på plats. Det skapar förutsättning för en fortsatt löpande utveckling i den takt klubben har möjlighet. Med flera nya hål så innebär det en ny bansträckning och många nyheter att vänja sig vid.

Efter en närmast heroisk insats av klubbens personal, frivilliga och entreprenörer så har vi en bana att spela. Att bygga om en golfbana, bygga en ny range och samtidigt hantera vårarbetet med att starta upp banan är ett stort uppdrag som kräver mycket av alla inblandade. Vi har en bit kvar med vissa detaljer kring framförallt ombyggnationen men det kommer vi lösa löpande och sakta men säkert så kommer små justeringar och förbättringar att fortsätta. Till råga på allt så har vi haft en mycket svår vår med lite nederbörd och kalla temperaturer. Precis som vi har många andra golfbanor med oss runt om i hela landet haft en tuff start men nu är vi äntligen på gång.

Gällande digitala hjälpmedel som klockor appar så har vi skickat underlag till alla de vanligaste märkena. Det som är kopplat till golfens it-system som tex OnTag har vi själva kontroll över och har uppdaterat. Genom erfarenhet vet vi att Golf Gamebook är snabba att ändra i sina system medan andra leverantörer tyvärr brukar ta betydligt längre tid på sig. Att uppdatera med korrekta mått för GPS-mätning är helt enkelt svårare att få genomfört.

Låt oss gå på en banguidning genom vår nya bana så du vet vad som väntar dig. Måttangivelser nedan gäller tee 56 och tee 47, nya hål och ny bansträckning innebär även en ny indexering av hålen.

Sundsvalls Golfklubb bild- C62CEA25 B87C 49BA A789 97B448A41D8C
Vår bansträckning under 2022

Hål 1 (334 meter/313 index 11) Par 4
Vi startar vår runda på samma sätt som tidigare. Vi har byggt nya tees på detta hål vilket innebär att hålet är något kortare men framförallt är främre tee större, rakt och jämt. Tänk på att det numera är out-of-bounds till höger eftersom rangen huserar på andra sidan trädridån. I början av säsongen så spelar vi från matta på tee eftersom det rullade gräset behöver lite tid på sig att vara redo för spel. Räkna med att det kan ta några veckor för de tees vi rullat gräs på att etablera sig men innan midsommar spelar vi på ordinarie grästee om inget oförutsett inträffar.

Hål 2 (166/129 index 3) Par 3
Ett av de få hål som spelas precis som tidigare både i turordning, längd, indexering och utformning. Utvecklingsplaner för hålet finns i nästa steg.

Hål 3 (334/275 index 13) Par 4
Även här är det mesta sig likt men hålet har fått ett annat index så kanske har du tappat det slag du vant dig med sedan tidigare då hålet hade index 7. Dammen är torrlagd under den första tiden då vattenledningen som ligger i botten av dammen ska lagas.

Hål 4 (129/107 index 7) Par 3
Nu är det dags att få spela det första nya hålet på banan. Här är det framförallt vattenhindret mellan hål 3 & 4 som kan ställa till det för oss. Om flaggan placeras långt bak på denna green kommer det bli ett mycket utmanande hål.

Hål 5 (477/429 index 15) Par 5
Enligt den gamla numreringen så är detta hål 4. Här har vi byggt nya tees som gör att hålet sträcks ut och blir längre. Ytterligare utveckling av detta hål finns i framtida utvecklingsplaner. Tillhör du de duktigare golfarna och spelar tävlingstee så är det hela 508 meter långt.

Hål 6 (446/407 index 5) Par 5
Vårt gamla hål nummer 5 som spelas på samma sätt som tidigare. Utveckling av detta hål finns i framtida utvecklingsplaner.

Hål 7 (362/287 index 1) Par 4
Även här har vi ett hål som ännu är orört och som tidigare hade nummer 6. Utveckling av hålet ingår i framtida planer.

Hål 8 (283/226 index 9) Par 4
Vi avslutar sträckningen med gamla bekanta hål genom att spela gamla hål nr 7. Efter du spelat klart hålet så följer du den nya gångvägen till vänster i spelriktningen upp mot övre parkeringen som leder till vårt nya hål nr 9. Även detta hål finns med i framtida utvecklingsplaner .

Hål 9 (122/103 index 17) Par 3
Nu är det dags för den del av banan där större förändringar har skett och du har nu ett nytt par 3 hål framför dig. Indexering kanske kan lura dig till att det är ett lätt hål men det finns inte mycket utrymme att missa i sidled. För mycket till vänster så försvinner bollen ner för berget till hålen nedanför och slår du till höger så är det tät skog eller så rullar bollen ner till klubbhuset. Rakt är lösningen med andra ord! Något till vänster om greenen finns lite mer utrymme och ingen bunker som vaktar så det kan vara en bättre miss än högersidan. Passa på att njuta av utsikten över resten av golfbanan och omgivningarna. När du är klar med hålet så viker du ner till höger mot klubbhuset och kommer tillbaka dit efter 9 hål.

Sundsvalls Golfklubb bild- DCC29FDF 1A87 4A1E 9E4D 1CC01EB7AFAA
Ny fikaplats för medhavd fika

Halvtid
Att vi efter 9 hål återvänder till klubbhuset för med sig flera fördelar. Det skapar dels förutsättningar för vår krögare att driva en mer framgångsrik och hållbar verksamhet men också att kunna erbjuda ett bättre utbud till oss golfspelare när det är dags för en välförtjänt fikapaus. Som på många andra banor kan du nu beställa något rejälare att äta genom att ringa in till restaurangen redan på tee på hål 9. På klubbhusområdet har kanske de största förändringarna hänt sedan förra säsongen. Efter 9 hål kan du passa på att njuta på vår nya stora uteservering eller ta sitt eget fika på den nya fikaplatsen strax ovanför rangen. Från båda platserna har du bra kontroll på tee 10 så du ser när det är dags för dig att börja förbereda dig för nästa 9 hål. Genom att vi kommer tillbaka till klubbhusområdet efter 9 hål så skapas ett gynsammare flöde för de som vill spela 9 hål eller om klubben vill starta från hål 10 tex vid tävlingar.

Hål 10 (248/219 index 8) Par 4
Ett kort par 4 som kommer bli en riktig pärla. Nog för att det är ett kort hål men greenen bevakas väl av både bunkrar (och fler kommer byggas för att ytterligare förhöja svårigheten) och en nyanlagd damm. Indexeringen skvallrar om att det här inte kommer vara enkelt trots sin kanske blygsamma längd.

Hål 11 (157/118 index 4) Par 3
Vårt relativt nybygga par 3 hål som ifjol spelades som hål nummer 8. Till i år så har det tillkommit ett bakre tävlingstee som ger en respektabel spellängd på 214 meter. För oss normalgolfare så känner vi igen hålet som tidigare. Hålet finns med i framtida utvecklingsplaner med justeringar främst av greenområdet med nya bunkrar.

Hål 12 (290/242 index 18) Par 4
Vårt gamla hål nummer 9 som spelas på samma sätt som tidigare. Utveckling av detta hål finns i framtida utvecklingsplaner.

Hål 13 (271/225 index 6) Par 4
Nya tees byggs precis i skrivande stund precis nedanför Ödlundska och gräs har rullats ut. Till en början kommer vi sakna tre fairwaybunkrar som gör hålet mer utmanande och tekniskt vid utslaget Ett relativt kort inspel till en utmanande liten green uppe på höjden, missar du höger eller långt till denna green är det ett skarpt närspel som ska rädda din score för hålet.

Hål 14 (101/101 index 14) Par 3
Förmodligen det hål som kommer blir vårt mest fotograferade med ett fantastiskt avskilt läge på banan med närheten till älven. Här har vi ett mycket utmanande korthål med en liten green som vaktas av 5 djupa bunkrar, missar du höger är dessutom bollen borta och det är bara att plocka upp en ny ur bagen. Möjlighet för birdie för spelare på alla nivåer men betydligt högre scorer är fort gjort om du slarvar i bunkern…

Här anläggs fler tees för att kunna spela hålet med större variation. Vi har inte byggt dessa tidigare eftersom vi under fjolåret använde oss av den gamla greenen i området för att kunna spela 18 hål hela säsongen. Till en början spelar samtliga från samma tee. Var vaksam på vindriktningen då det krävs precision vid utslaget.

Sundsvalls Golfklubb bild- 4C3E432F 832F 4A8E 9E38 24AAE007DDE8
Greenområdet hål 14

Hål 15 (287/262 index 10) Par 4
Hålet spelas på samma sätt som under säsongen 2021 (nummer 11). Detta hål ingår i kommande utvecklingsplaner.

Hål 16 (339/291 index 2) Par 4
Vårt gamla hål nummer 12 som spelas på samma sätt som tidigare. Utveckling av detta hål finns i framtida utvecklingsplaner.

Hål 17 (331/287 index 12) Par 4
Hålet är mest känt för den stora tallen på höger sida om fairway. Vi spelar med samma sträckning som under 2021 men från en ny tee. Under sommaren kommer det byggas ett nytt greenområde längre bort och hålet blir då ett par 5 hål.

Hål 18 (294/242 index 16) Par 4
Vårt gamla hål nummer 16 som spelas på samma sätt som tidigare. Utveckling av detta hål finns i framtida utvecklingsplaner.

Sundsvalls Golfklubb bild- FBA3EB29 F01F 43F7 84D0 824EBDC73496
Nya teemarkeringar

Välkommen tillbaka till klubbhuset hoppas att du trivts på din runda och passa på att avsluta med något gott att dricka i klubbhuset.